Strona Główna * Panel poczty * Kontakty * Plan lekcji 22 Wrzesień 2017, 15:21  
Menu

sobek_1 Szkoła
Patron
Historia szkoły
Symbole
Oferta
Certyfikaty
Orlik 2012
Galeria

sobek_1 Oddział Przedszkolny
Oddział przedszkolny 3,4,5-latków
Oddział przedszkolny 5,6-latków "0"
Koncepcja pracy oddziału przedszkolnego
Oddział wspomagania

sobek_1 Praca szkoły
Dyrekcja
Sekretariat
Administracja
Gabinet medyczny
Autobusy
Basen
Rejon szkoły
Kontakt

sobek_1 Uczniowie
null.gif sobek1 Sześciolatek w szkole
Dojrzałość szkolna
Integracja
Nasze klasy
Parlament Uczniowski
Zajęcia dodatkowe
null.gif sobek1 Bractwo
null.gif sobek1 Edukacyjna przygoda
Konkursy
Absolwenci
Absolwent roku
SPRAWDZIAN KLAS SZÓSTYCH

sobek_1 Nauczyciele
Rada Pedagogiczna
Wychowawcy klas
Pedagog
Psycholog
Logopeda
Gimnastyka korekcyjna
Reedukator
Rehabilitacja
Sala doświadczania świata
Świetlica I-III
Świetlica IV-VI
Biblioteka i ICIM
Administrator strony

sobek_1 Rodzice
Zebrania
Rada Rodziców
AUTYZM
news.gif sobek1 REFORMA EDUKACJI

sobek_1 Wskazówki
Integracja sensoryczna
Pierwsza pomoc przedmedyczna
Dopalacze
Bezpieczeństwo
Grypa A(H1N1)
ZDROWE ŻYWIENIE

sobek_1 Dokumenty
Statut szkoły
Wewnątrzszkolny system oceniania
Przedmiotowy system oceniania
Program wychowawczy szkoły
Szkolny program profilaktyki
Koncepcja pracy szkoły
Szkolny zestaw programów nauczania
Szkolny zestaw podręczników
Innowacje
Prawa i obowiązki ucznia
Szkoła bez przemocy
Procedura odbioru dzieci
Dokumenty do pobrania

sobek_1 Informacje
Kalendarz roku szkolnego
Plan pracy szkoły
null.gif sobek1 Plan lekcji
Podręczniki
Ważne daty
Dzwonki
Linki
Pliki do pobrania

Certyfikaty

SZKOŁA W RUCHU
SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW
Dzwonki
    1. 8.00 - 8.45
    2. 8.55 - 9.40
    3. 9.50 - 10.35
    4. 10.45 - 11.30
    5. 11.50 - 12.35
    6. 12.50 - 13.35
    7. 13.45 - 14.30
    8. 14.40 - 15.25
ZDROWE ŻYWIENIE

ZDROWE ŻYWIENIE

20 zasad zdrowego odżywiania dzieci wg dietetyk - Dominiki Adamczyk

1. Staraj się dążyć do regularnych posiłków.
2. Nie pospieszaj podczas jedzenia, pozwól dziecku dokładnie przerzuć pokarm.
3. Nie zmuszaj do jedzenia, niech samo decyduje o tym, ile chce zjeść. Czy moje dziecko zjadło – niebezpieczna troska
4. Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty. Kompot – tradycyjny, zdrowy napój
5. Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
6. Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników E oznaczenia w produktach spożywczych
7. Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
8. Zawsze podawaj ciepłe śniadanie Naturalne śniadania dla dzieci
9. Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym. Jedzmy produkty sezonowe i lokalne
10. Wyklucz sztuczne słodziki.
11. Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
12. Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.
13. Nie używaj mikrofalówki.
14. Wprowadź pełne ziarna zbóż Zboże w diecie dziecka: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną kasza jaglana, orkisz Orkisz jest fantastyczny, ponieważ…, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa Zboża – energia życia. Owies i quinoa
15. Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
16. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
17. Zamień biały cukier rafinowany Cukier w diecie dziecka, na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
18. Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno. Wszystko co musimy wiedzieć o olejach i oliwach
19. Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo:homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.
20. Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta,warzywko (zawierają glutaminian sodu Glutaminian sodu).

Rozporządzenie: Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Stanowisko MEN: Szkoła kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe

Fundacja Szkoła na widelcu: FUNDACJA SZKOŁA NA WIDELCU

Zywienie dzieci i młodzieży - podstawowe zasady wg Instytutu Żywności i Żywienie: Żywienie dzieci i młodzieży – podstawowe zasady



[ powrót - poprzednia strona ]
BIP
FACEBOOK
SPONSORZY
DZIENNIK

Dziennik elektroniczny:

Logowanie do dziennika

Poradniki

Telefon zaufania
Pajacyk
Bezpieczny internet


Informacje

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Urząd Miasta Kołobrzeg

Urząd Gminy Kołobrzeg

Miejska Biblioteka Publiczna

Regionalne Centrum Kultury

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Losowa Fotka
jpg_26.JPG
jpg_26.JPG
I Powiatowy Konkurs Wiedzy o Janie Pawle II - 2014
Pogoda

Pogoda dla Kołobrzegu
według onet.pl